Digital

Apputveckling

Vi på Hoy utvecklar och skapar moderna appar som ger värdeskapande upplevelser. Med de senaste ramverken inom apputveckling ser vi till att förädla er idé till en färdig app. Hos oss arbetar passionerade experter med stort hjärta och mångårig erfarenhet av både app- och webbutveckling. Kontakta oss om du vill veta mer.

Om apputveckling

Tiotusentals företag erbjuder sina tjänster först och främst via en mobilapp och många verksamheter är helt beroende av en eller flera appar. Spotify, Facebook och Netflix är tre exempel på företag som främst existerar i människors liv som ikoner på mobilskärmen. Men en mobilapp behöver inte vara stor och göra allt. En app kan ge företag naturligare och enklare sätt att interagera med sina kunder, eller ge användarna möjlighet att göra helt nya saker. En app kan vara ett spel, en digital karta över en byggnad, en interaktiv guidebok och tusen andra saker. Appar är verktyg, och deras styrka ligger ofta i att utföra en eller några få uppgifter väldigt bra.

Varför utveckla en app istället för en hemsida?

En app kan göra många saker som en hemsida inte kan. Med en app kan vi programmera våra enheters kameror och mikrofoner för att spela in film och ljud, ta bilder eller tracka omgivningen i till exempel en AR-upplevelse. Vi kan använda gyroskop och accelerometerdata för att räkna steg eller spela spel. Vi kan använda GPS för att visa användarens position eller hitta intressanta saker i närheten. Det finns appar som använder kameran ihop med kamerablixten för att mäta användarens puls och andra som lyssnar på ljudet i rummet för att ta reda på vilken musik som spelas.

En modern smartphone är ett extremt avancerat knippe sensorer och inmatningsverktyg, kopplade till en dator som är hundratals gånger kraftfullare än en genomsnittlig hemma-PC från nittiotalet. Genom att skapa en app kan vi använda all den kraften till vad vi vill.

En väl utvecklad app ska vara:

1. Plattformsoberoende.

Appen ska gå att ladda ner på de båda stora mobila plattformarna (iOS och Android) och fungera bra ihop med respektive operativsystems designspråk och interaktionsparadigm.

2. Responsiv.

Appen ska reagera omedelbart och korrekt på användarens input.

3. Väldesignad.

Appens UI ska förklara sin egen funktion och vara användaranpassat, lätt att förstå och visuellt harmoniskt.

4. Optimerad.

Appen ska vara lättdriven och optimerad för att minimera batteriförbrukning och undvika krascher och slöa interaktioner, även på äldre hårdvara.

5. Uppdaterad.

Appen ska fungera med den senaste versionen av operativsystemet, helst omedelbart i samband med att en ny version släpps.

6. Kvalitetskontrollerad.

Appen ska innehålla så få buggar som möjligt, helst inga alls. Eventuella buggar ska åtgärdas så fort som möjligt.

7. Användbar.

Appen ska skapa nytta för både avsändaren och användaren.

Nyfiken på apputveckling?
Kontakta gärna vår kundansvarige Mathias så berättar han mer.

Tekniska alternativ när man utvecklar och skapar appar

Här följer en kort beskrivning av några av de mest populära ramverken för att skapa plattformsoberoende mobilappar. Att välja ramverk för en mobilapp är ofta en fråga om personliga preferenser, och ramverket påverkar sällan hur den färdiga appen ser ut och fungerar. Hoy har erfarenhet av många metoder för att skapa appar, men i slutändan rekommenderar vi nästan alltid en cross platform-app skapad med React Native. React Native är ett väl dokumenterat och produktionstestat open source-ramverk som passar bra ihop med vår övriga kompetens som webbutvecklare.

React Native

React Native är ett open source-framework som underhålls av Facebook. I nuläget är det ett av de mest populära ramverken för apputveckling och ett naturligt val för de flesta av Hoys projekt. Att skapa en React Native-app liknar att skapa en hemsida och ramverket är mycket nära besläktat med React.JS-biblioteket som används för webbutveckling. Till skillnad från andra ramverk som använder JavaScript har React Native en mer direkt och robust koppling till plattformens hårdvara, vilket gör att appen flyter bättre och kan svara snabbare på användarens input än helt webbaserade lösningar.

Xamarin

Xamarin är Microsofts plattformsoberoende ramverk för utveckling av mobilappar. Det använder programmeringsspråket C# och UI-koden kompileras ner till plattformens inbyggda komponenter. Det här gör att Xamarin kan användas för att skapa kraftfulla appar som utnyttjar den tillgängliga datorkraften maximalt. Xamarin har funnits sedan 2011 och har ett mycket stort och moget ekosystem som underlättar utveckling.

Flutter

Flutter är Googles open source-framework för reaktiv programmering. Det är fortfarande nytt, men har vuxit snabbt sedan starten 2018. Flutter kringgår helt plattformens komponenter och renderar UI och grafik i sin egen 2D-renderingsmotor. På så sätt kan man skapa mycket snabba appar, som inte är lika beroende av inbyggda komponenter.

PWA – Progressiva Webbappar

En progressiv webbapp är en mobil webbsida med extra funktionalitet. En PWA kan läggas till på hemskärmen och användas precis som en app, utan att användaren behöver installera någonting. Appen sparar en offlineversion, så att användaren alltid kan komma åt innehållet även utan internetuppkoppling. PWA-appar är webbsajter, så de rankas i sökmotorer och går att länka till. Det här gör dem lätta för användaren att hitta och dela med andra. PWA-appar ger också avsändaren möjlighet att undvika App Store och Google Play och distribuera sin programvara på ett mer direkt sätt.